Kendisi tıp doktoru olan genel müdürümüz Aylin Hanım otizm konusunda bilgili olduğunu ve uzun süre çalışmalar yaptığını anlatarak geçmiş aylarda yapılan bir Otistik STK lar toplantısında neler yapılabilecekleri konusunu belirlediklerini anlattı.
Kendisine Vakfımızın kuruluş amacının otistik bireylere her yaşta eğitim ve üretime yönelik meslek edindirme ve toplumda ayakları üzerinde durabilecek bireyler yetiştirmek olduğunu ebeveynlerinin yaşlılıklarında ya da ölümlerinden sonra bakım barınmalarının sağlanacağı gelişmiş ülke örneklerinde olduğu gibi yaşam merkezleri kurmak olduğunu anlattık. İsviçre de şehrin merkezinde apartman daireleri ve başlarında sosyal hizmet uzmanlarının bulunduğu yapılanmalara gidildiği, belediyenin özel kart sistemi ile ulaşımlarının sağlandığı araç temininin bulunduğu, yetenekleri doğrultusunda işlere yerleştirildiği sistemler anlatıldı. Bizler ülkemizde arzu edilen bir sistem bu şekilde yapılabileceği gibi yaşadığımız dünyanın zor şartlarından dolayı bir yaşam merkezi oluşturmaya yönelik projeler geliştirdiğimizi ifade ettik.
Sağlık Bakanı ile yapılan görüşme aktarıldı. Başkent Üniversitesi diş hekimliği fakültesi ile yapacağımız proje anlatıldı. Bu hususun duyurulması afişlerinin bastırılması metro dahil astırılmasının sağlanabileceğini ifade ettiler. Çocukların obezite durumu üzerinde konuşuldu.
Sayın Genel Müdür,İstanbul da düzenledikleri panelde 0-6 yaş arası otistikler ile çalışılması gerektiğini, Liseyi bitirene kadar bir nebze Milli eğitim Sistemi içerisinde çalışmalar yapıldığını, ama sonrası için bir çalışma olmadığını çok sorun olduğunu, bu konu ile ilgili olarak Vakfımızla çalışabileceklerini söyledi ve iş eğitim merkezinde bu husus ile ilgili bir proje başlatıla bileceğini belirtti. Bu Konuda her saatlerini planlayarak bir sistem oluşturmalıyız dedi.
Otistik bireylerin ruh sağlığı ile ilgili merkezlerde çalışma yapmalıyız.
Sayın Genel Müdür bizlerle aynı görüşü paylaştığını ve kendilerinin de otistik bireylere yaşam alanları oluşturmak için merkezi yerlerde apart odalardan oluşan apartmanlar meydana getireceklerini ,bunun içinde banyo,tuvalet,mutfak ve yatak odası olan bu yerlerde yaşayacak otistik bireylerin uyum içinde olabilmeleri için bireysel özellikleri birbirine yakın homojen gruplar oluşturacaklarını,ayrıca tüm günleri planlanacak korumalı işyerlerinde çalışacak şekilde eğitim ve öğretim verileceğini ifade ettiler.
İş Eğitim Merkezlerindeki standart eğitimlerin dışında bir eğitim sistemi oluşturulacak birey çalıştığı yerde tek bir iş yapacak bunu öğreteceğiz. Alışılagelmişin dışında meslek edindirmeye yönelik çalışma yapılacağı bunun için birimlerinin bulunduğu İstanbul,Bursa,Manisa,Elazığ da meslek edindirme kursları yapacaklarını ;Ankara için vakfımızın İncek’te bulunan tesislerde İş eğitimi olarak kullanılacak birimde ortaklaşa bu projenin gerçekleştirileceği konuşuldu.
Sayın genel Müdür İncek teki tesislerimizi en kısa zamanda ziyaret yaparak projeyi hayata birlikte harekete geçirme konusunda anlaşmaya varıldı. Birlikte çalışma hususunda ayrıca aşağıdaki konuklar konuşuldu; 30 yaşından sonrası için bir bakım modeli geliştirelim. Bunu devlet destekli yapalım. 2014 yılında Otizm ile ilgili kongre yapalım teklif ettik. Kongre 2013de yapalım fakat İçeriği sağlık dışında olsun. Sağlık ve SGK sisteminde sorunlar var bunları beraber çalışarak aşalım.Annelerimizle bir toplantı yapalım söyleşi tarzında vakıf olarak biz planlayacağız genel müdürümüzde katılacak.Otistikler spor projemizi anlattık müsait bir gün çalışmaları izlemek için gelecekler.